Familia este locul în care ne formăm, poate, cel mai mult. Un mediu familial nesănătos afectează funcționarea membrilor săi pe termen lung. De aceea, terapia de familie devine de dorit, dacă nu chiar necesară, atunci când familia se confruntă cu o dinamică dezechilibrată.

Terapia de familie abordează familia ca întreg și nu procesele individuale ale membrilor săi. De aceea, ea este recomandată mai ales atunci când apar dificultăți de relaționare între membrii familiei, probleme de comportament ale copiilor sau dinamici emoționale greu de gestionat.

În continuare, află ce este terapia de familie, ce presupune procesul terapiei, cum te poate ajuta și dacă este timpul să începi un astfel de proces împreună cu membrii familiei tale.

 

Ce este terapia de familie?

Conform literaturii de specialitate, terapia de familie este “o formă structurată de psihoterapie care are ca scop reducerea stresului și a conflictului prin îmbunătățirea sistemului de interacțiuni dintre membrii familiei”. 

Terapia de familie vizează familia ca sistem. Unele dinamici și roluri inconștiente se activează doar în contextul familial, fiind greu de identificat și tratat în terapia individuală sau de cuplu.

De multe ori, oamenii ajung să se poarte diferit în relație cu familia lor. Acest lucru se întâmplă pentru că fiecare ocupă o poziție în cadrul familial, are un rol bine definit și urmează regulile nescrise ale sistemului din care face parte.

Terapia de familie abordează chiar aceste seturi de reguli de interacțiune, rolurile asumate sau impuse și calitatea comunicării. Așadar, clientul în acest tip de terapie este familia, în complexitatea ei.

terapia

Terapia de familie: tipuri

În funcție de principiile pe care se bazează, există mai multe tipuri de terapie de familie, precum:

Terapia sistemică de familie

Așa cum îi spune și numele, acest tip de terapie tratează familia ca sistem. Scopul acesteia este acela de a ajuta familia să recunoască pattern-urile nesănătoase de interacțiune și să schimbe regulile relaționării în familie. 

Terapia narativă de familie

Acest tip de terapie se bazează pe delimitarea familiei de problemă. Astfel, scade stigma față de unii membrii ai familiei și este încurajată împlicarea în proces a tuturor. Terapia narativă permite fiecăruia să interacționeze cu problema acuzată și să reproceseze dinamica familială.

Terapia structurală de familie

Terapie se concentrează pe modul în care este structurată familia, pe subgrupurile din interiorul ei (al soților, al fetelor, etc) și granițele între acestea. Se face referire la limitele personale și la regulile indirecte care dictează interacțiunile în familie.

Indiferent de metoda în care este format, terapeutul va avea în vedere și aspecte de bază ale intervenției: respectul față de opiniile tuturor membrilor familiei, ascultarea empatică și lipsa judecăților.

 

Cum știi că ai nevoie de terapie de familie?

De multe ori, terapia de familie este recomandată de psihoterapeutul copilului, al unuia dintre membrii familiei sau cel de cuplu. Totuși, în lipsa unei recomandări de la un specialist, te poți ghida după câteva repere:

 • Familia nu are o structură bine definită (ex. Nu există un lider al familiei);
 • Există inversiuni de roluri în familie (ex. Un copil are responsabilitățile unui părinte);
 • Limitele personale nu sunt respectate (ex. Membrii familiei nu au intimitate);
 • Există conflicte frecvente între membrii familiei (ex. Se abordează des teme care pot stârni un conflict);
 • Regulile sunt inconsecvente (ex. Părinții setează unele reguli pentru copii, iar bunicii urmează alte reguli).
 • O problemă se menține în ciuda intervențiilor trecute (ex. Un copil este anxios și după terapia individuală și consilierea mamei).

De multe ori, terapia de familie este recomandată ca urmare a unor comportamente neobișnuite ale copiilor. Aceștia din urmă sunt dependenți de dinamica familială pentru o sănătate emoțională bună și sunt cei mai reactivi la problemele din această dinamică. 

 

Ce beneficii are terapia de familie?

Dacă ai recunoscut unele dintre situațiile de mai sus și în familia ta, terapia de familie te poate ajuta. Iată cum:

 • Încurajează conștientizarea dinamicilor problematice. Vei putea recunoaște situații și comportamente nesănătoase, chiar dacă sunteți obișnuiți cu ele.
 • Susține redefinirea rolurilor în familie. Fiecare membru al familiei va putea să își asume rolul cuvenit în familie, în mod optim. (ex. Părinții vor lua deciziile importante și vor urmări să îndeplinească nevoile copiilor, nu invers.)
 • Îmbunătățește comunicarea între membrii familiei. Veți învăța și exersa metode non-violente și eficiente de comunicare.
 • Restabilește limitele sănătoase între membrii familiei. Veți învăța să relaționați unii cu ceilalți de la o distanță emoțională potrivită, fără să existe dinamici de dependență sau de izolare excesivă.
 • Crește implicarea membrilor în viața de familie. Odată ce cadrul familial devine mai sigur și mai plăcut, veți fi mai implicați în relații și mai apropiați.

O familie care duce la bun sfârșit terapia este o familie mai sănătoasă și mai matură. Membrii familiei se simt valorizați, există atât apropiere, cât și autonomie, iar dinamica de grup este îmbunătățită.

 

Terapia de familie – la ce să te aștepți?

Dacă te gândești serios să propui familiei tale terapia, iată la ce să te aștepți într-un astfel de proces.

 • Ședințele de terapie de familie durează, de obicei 90 de minute și sunt săptămânale. Această frecvență poate varia în funcție de nevoile și disponibilitatea familiei. 
 • La ședințele de terapie de familie este necesar să fie prezenți toți membrii familiei. Terapia de familie poate dura, în general, între 5 și 20 de ședințe, în funcție de complexitatea dificultăților și ritmul familiei. 
 • Terapeutul va avea o abordare obiectivă, respectuoasă și echidistantă față de membrii familiei. De obicei, persoana de contact este cea care se introduce prima și care inițiază interacțiunea cu terapeutul. 
 • Terapia de familie începe cu o evaluare a dinamicii de grup, a mecanismelor de a face față și a alianțele din interiorul familiei.  Astfel, terapeutul va dezvolta un plan de intervenție și va putea face recomandări. 

Pentru ca terapia de familie să își atingă obiectivul, terapeutul va folosi o serie de tehnici, descrise mai jos.

 

Terapia de familie – tehnici

Te poți aștepta ca terapia de familie să fie una directivă, în care terapeutul este activ. El va pune întrebări membrilor familiei, va crea spațiu pentru exprimare și va oferi sugestii de implementat acasă. 

Printre tehnicile folosite în terapia de familie se numără:

 • întrebările deschise, 
 • indicațiile paradoxale (ex. Până la ședința următoare va trebui să vă certați de 5 ori, nici mai mult nici mai puțin)
 • încurajarea exprimării membrilor pasivi ai familiei,
 • crearea unor ritualuri în familie (ex. Rutina revederii seara acasă),
 • plasarea părinților în rol de terapeut (ex. Tu ce ai face acum ca să liniștești anxietatea fiului tău?).

Terapia de familie poate indica roluri pe care membrii familiei și le asumă inconștient și stiluri specifice de interacțiune. Cei care își doresc să aprofundeze aceste aspecte, pot începe un proces individual, separat. 

 

Terapia de familie te poate ajuta atunci când modul în care funcționează familia ta devine neproductiv. Fie că este vorba despre o familie cu copii mici, cu copii adulți sau o familie extinsă, terapia va reechilibra acele roluri și reguli care creează conflict. 

Odată reorganizat sistemul familial, fiecare dintre membrii familiei va putea descoperi un mod de relaționare mai sănătos. Astfel, rezultatele terapiei de familie se pot propaga și în alte arii ale vieții.

ro_RORomână
Facebook Messengeer Whatsapp