Viața de cuplu este complexă și dinamică, mai ales în relațiile de lungă durată. Pe măsură ce fiecare dintre parteneri evoluează, și relația se schimbă. Pot apărea noi obiceiuri zilnice ale unui partener, noi priorități sau o altă dinamică de cuplu decât cea pe care o știați.

Orice relație are suișuri și coborâșuri, care sunt firești și pot fi gestionate relativ ușor de cei doi parteneri. Totuși, căderile se întâmplă uneori să fie abrupte și există situații în viața cuplului care pot părea fără ieșire. 

Înainte de a vă gândi la despărțire ca soluție radicală, puteți opta și pentru o variantă de mijloc: terapia de cuplu. După un proces terapeutic dinamica dintre voi se poate echilibra, conflictele pot fi rezolvate mai sănătos, și comunicare se poate îmbunătăți.

Află din următorul articol mai multe despre ce este terapia de cuplu, ce presupune, cu ce te poate ajuta și cum știi dacă este cazul să mergi cu partererul/a la un terapeut de cuplu.

 

Ce este terapia de cuplu?

Terapia de cuplu este o formă de psihoterapie orientată spre relația romantică, fie ea de lungă sau scurtă durată. La terapia de cuplu sunt vizate dificultăți ce țin de relaționarea în doi, fără a se detalia procesele personale ale partenerilor. Clientul în această terapie este relația.

Deși fiecare terapeut de cuplu vă poate aborda diferit, în funcție de pregătire și experiență, terapia de cuplu urmează 3 principii de bază:

 • Concentrarea pe o problemă specifică a cuplului (ex. Infidelitate, dificultăți sexuale, conflicte, etc);
 • Implicarea activă a terapeutului în procesul cuplului, prin recomandări, informații, exerciții terapeutice;
 • Crearea unui spațiu propice comunicării și deschiderii, menținerea unei atmosfere securizante pentru ambii parteneri;

Terapeutul de cuplu este pregătit specific în ceea ce privește problematicile legate de relație. Rolul lui este acela de a facilita procesarea emoțiilor și comunicarea între parteneri, oferind spațiu amândurora.

Specialistul va rămâne echidistant, dar implicat în procesul vostru terapeutic. Această distanță îi va permite să vadă ambele puncte de vedere și să facă recomandările potrivite, în funcție de situația voastră. 

cuplu

Când este cazul să apelezi la terapie de cuplu?

De multe ori, cuplurile ajung la terapie în situații limită, atunci când se gândesc deja la despărțire. Vindecarea relației este atunci mai dificilă, pentru că există multe frustrări sau nemulțumiri neexprimate la timp. 

Terapia de cuplu poate fi înțeleasă și ca proces de menținere a bunei funcționări în relație. Poți apela la un terapeut de cuplu nu doar în situațiile de criză, ci și atunci când vă confruntați cu dificultăți. 

Câteva momente în care terapia de cuplu este de dorit sunt:

 • Comunicarea în relație este precară;
 • Aveți des conflicte;
 • Treceți prin schimbări majore (ex. Nașterea unui copil);
 • Întâmpinați dificultăți sexuale;

 

În alte situații, terapia de cuplu devine chiar necesară, pentru a continua sau încheia o relație în mod sănătos:

 • Apare infidelitatea sau gelozia excesivă;
 • Existența abuzului fizic, emoțional, sexual;
 • Relația a devenit platonică;
 • Aveți dificultăți în asumarea angajamentului (commitment issues);

 

Se spune că o terapie de cuplu de succes se încheie fie cu despărțirea, fie cu atingerea unui nou nivel de intimitate. Așadar, scopul terapiei de cuplu nu este impunerea unui direcții, ci descoperirea uneia potrivite pentru ambii parteneri. 

 

Terapia de cuplu – beneficii

Dacă te gândești să începi o terapie de cuplu alături de partener sau parteneră, iată la ce schimbări vă puteți aștepta după câteva ședințe.

 

Priviți contradicțiile mai obiectiv

Terapia de cuplu nu înseamnă doar exersarea unor tehnici conversaționale, ci și o mai bună înțelegere a capcanelor în comunicarea voastră. Este adevărat că, de multe ori, conflictele în cuplu sunt generate de automatisme verbale, tonul vocii sau limbajul corpului.

După un proces de terapie veți fi mai conștienți de propriul mod de exprimare, de efectul lui asupra celuilalt și de alternativele posibile. 

 

Deveniți conștienți de rolurile asumate inconștient

Nu doar în relația romantică, ci și în alte contexte de viață, tindem să ne asumăm aproape automat anumite roluri confortabile. Fie că este rolul supereroului sau al adultului-copil, acesta va dicta felul în care ne raportăm la ceilalți și modul în care suntem tratați. 

O terapie de cuplu vă va ajuta să identificați rolurile inconștiente în care se află fiecare dintre voi, ce vă face să luați poziția respectivă și cum o puteți depăși.

 

Începeți să căutați soluții împreună

Atunci când relația se confruntă cu dificultăți, partenerii tind să se îndepărteze unul de celălalt și să caute soluții pe cont propriu. Poate recunoști și tu situația în care despărțirea este adusă în discuție relativ repede sau conversația rămâne într-o zonă defensivă.

La finalul unei terapii de cuplu vă veți simți mai apropiați și mai conectați unul cu celălalt. Această legătură va încuraja colaborarea și veți fi mai predispuși la a căuta soluții pe termen lung pentru relația voastră.

 

Acceptați mai ușor defectele

Cu toții avem atât calități, cât și defecte, dar într-o relație acestea devin sursa conflictelor sau insecurității. Acceptarea celuilalt pornește întotdeauna de la o bună acceptare de sine, care se poate construi într-o terapie individuală.

În terapia de cuplu veți căpăta o viziune mai realistă asupra relației și veți putea discuta deschis despre așteptările pe care le aveți de la partener/ă. 

Desigur, terapia de cuplu poate scoate la lumină unele amintiri neplăcute sau emoții dureroase pentru parteneri. Acestea pot fi discutate cu terapeutul de cuplu, dar pot fi aprofundate într-un proces separat, de terapie individuală.

 

Cum arată o ședință de terapie de cuplu

Pentru că terapia de cuplu înseamnă tratarea relației în sine, ea are o structură și obiective diferite față de terapia 1 la 1. Ambele forme de psihoterapie presupun înțelegere din partea specialistului și lipsa judecăților.

La terapia de cuplu este important să fie prezenți ambii parteneri. În timpul ședințelor veți avea amândoi spațiu pentru a vă exprima, iar terapeutul va aborda dinamica voastră în mod personalizat.

Dincolo de organizarea ședinței, există câteva aspecte pe care este bine să le aveți în vedere de la primele întâlniri.

 

Abordarea terapeutului 

Puteți alege un specialist orientat spre rezultate sau, dimpotrivă, concentrat pe aspecte de profunzime ale relației. Fiecare dintre aceste abordări este corectă, atât timp cât îndeplinește scopul vostru în terapia de cuplu.

 

Sentimentul de siguranță în timpul ședinței

Fiind vorba despre un proces al relației, poate fi greu să îți dai seama dacă terapeutul este bun pentru voi sau doar pentru tine. Totuși, un terapeut de cuplu cu abilitățile potrivite vă va face să vă simțiți în siguranță și va rămâne obiectiv fără a fi insensibil.

 

Relația terapeutică

Dincolo de potrivirea personală cu un anumit terapeut, este important ca relația voastră să aibă de câștigat în urma terapiei de cuplu. Observă cât de bine se potrivește abordarea terapeutului cu voi ca pereche și exprimă deschis orice nelămurire.

 

Pe lângă iubire, o relație sănătoasă pe termen lung presupune efort și asumare din partea ambilor parteneri. Terapia de cuplu este o formă de ajutor la care puteți apela atunci când simțiți că ați ajuns într-un impas. Ea vă va ajuta să dezlegați ițele unei dinamici emoționale complicate și să depășiți obstacolele mai ușor. 

Terapia vă poate ajuta și să preîntâmpinați diferite probleme. Discutând din timp, cu suport specializat, anumite îngrijorări sau senzația de nesiguranță, puteți aborda cauzele și nu doar efectele unei relaționări neproductive.

ro_RORomână
Facebook Messengeer Whatsapp