Decizia de a avea un copil vine pentru fiecare cuplu cu emoții și provocări specifice. Pentru unii poate fi o hotărâre dezbătută îndelung. Alții o pot vedea ca un pas firesc în viața de familie, fără să stea prea mult pe gânduri.

Indiferent cum privești acest pas, rolul de parinte vine cu schimbări serioase atât pentru mamă, cât și pentru tată. De la rutina zilnică, până la propriile idei despre lume, multe aspecte ale vieții voastre vor necesita adaptări.

Articolul următor te va ajuta să cântărești mai bine decizia de deveni parinte și să te pregătești pentru schimbările inevitabile. Află cum îți poți asuma sănătos rolul de parinte, ce arii ale vieții tale se vor modifica și cum poți face față noilor responsabilități.

parinte

Asumarea rolului de parinte

Poate cea mai importantă schimbare, atunci când devii parinte, se petrece în plan emoțional. Iată câteva întrebări la care te invităm să îți răspunzi, astfel încât să te cunoști mai bine ca parinte:

Ce știu despre a fi parinte de la părinții mei?

Cei mai mulți dintre noi avem o idee amplă despre ce înseamnă să fii mamă sau tată, legată direct de părinții noștri. 

Înainte de a avea un copil, este bine să arunci o privire la ceea ce ai învățat de-a lungul timpului despre a fi parinte. Astfel, vei putea alege cum te vei raporta la noile responsabilități, ce pattern-uri disfuncționale riști să repeți sau ce idei preconcepute te-ar putea afecta.

Cine sunt eu ca parinte?

Cu siguranță ai deja o identitate bine stabilită și știi cine ești ca partener/ă, ca prieten/ă, etc. Dar cum te vezi în rol de parinte? Crezi despre tine că poți fi un parinte răbdător sau unul autoritar? 

Creionează câteva trăsături pe care crezi că le-ai putea avea ca parinte și câteva comportamente pe care le-ai adopta în diferite situații. Astfel, vei avea o imagine mai clară asupra felului în care te vezi ca mamă sau ca tată. Pe viitor, vei putea lucra ca să schimbi aspectele care nu îți plac.

Cât de important este pentru mine să fiu parinte?

Pentru unele persoane, rolul de parinte ocupă un loc central în viața de zi cu zi, pe când altele integrează acest rol pe lângă altele: de soț/soție, de angajat/ă, de amic/ă, etc.

Gândește-te la locul pe care simți că îl va ocupa rolul de părinte în viața ta și cât ești dispus/ă să oferi și altor aspecte. Sigur, nu uita că în prima parte a vieții lui, copilul va avea nevoie de mai multă atenție de partea părinților. Așadar, păstrează-ți așteptările realiste.  

Odată ce ai lămurit câteva aspecte despre rolul de parinte, poți avea în vedere schimbările cu care urmează să te confrunți.

 

6 moduri în care viața se schimbă când devii parinte

Nașterea unui copil aduce o responsabilitate majoră în viața noilor părinți. Acest eveniment va aduce cu sine câteva modificări în rutina zilnică a părinților, în relația lor și în procesarea emoțiilor.

  • Îți schimbi stilul de viață

În primii ani, copilul va fi dependent de voi pentru a se dezvolta sănătos, ceea ce impune schimbări în stilul vostru de viață: mai puțin timp pentrecut cu prietenii, mai multe atribuții casnice, un nou program de masă și somn.

Mulți parinti aleg să renunțe la obiceiuri nocive, precum fumatul, sau ajung să aibă o dietă mai sănătoasă. Așadar, schimbările pot fi avantajoase și pentru bună-starea părinților.

  • Prioritățile ți se schimbă

Pentru că acum cineva depinde aproape complet de tine pentru a crește armonios, vei începe să îți schimbi prioritățile. Proiectele de la serviciu, achiziționarea celui mai nou telefon sau ieșirile cu prietenii vor ajunge pe locul 2. Viața de familie va căpăta, cu timpul, o nouă importanță.

Odată cu asumarea responsabilității de părinte, vei căpăta o viziune mai amplă asupra lumii. De aceea, te poți suprinde acordând mai multă atenție sănătății, relațiilor semnificative sau dezvoltării personale.

  • Dinamica de cuplu devine mai complexă

Odată cu apariția copilului, nu veți mai fi doar parteneri de cuplu, ci și părinți. Comunicarea va deveni esențială pentru a putea delimita cuplul de rolurile parentale. 

Pentru a împărți în mod echitabil responsabilitățile și pentru a vă armoniza mai ușor, puteți răspunde întrebărilor anterioare împreună. Exercițiul vă va ajuta să vă cunoașteți mai bine și să vă acordați unul la ritmul celuilalt.

  • Cercul social ți se schimbă

Dacă înainte de a fi părinți aveați cunoștințe din timpul facultății sau de la birou, odată cu apariția copilului, cercul social vi se va schimba. Veți cunoaște alți părinți, veți avea prieteni de familie și veți fi lângă cel mic pe măsură ce își extinde și el cercul social.

Ca să evitați suprasaturarea și frustrările cauzate de ea, țineți cont și de una-două relații sociale separate (ex. o prietenă apropiată a mamei).

  • Gândești mai mult pe termen lung

A avea un copil, te va pune în situația în care să te gândești la viitorul lui și a vostru, ca familie. Probabil vei începe să te gândești la un plan de economii, la modul în care se schimbă societatea și la educația copilului. 

Planificarea pe termen lung îți va oferi și un sentiment de siguranță și un scop, ceea ce poate spori satisfacția ta cu viața.

  • Te reconectezi cu propria copilărie

Chiar fără să îți dai seama, să ajungi tu însuți în rol de parinte, te reconectează la propria experiență de copil. Legătura cu copilul tău va fi canalul prin care se vor transmite mai departe atât aspectele pozitive, cât și cele negative ale creșterii tale. 

De aceea, este bine să devii conștient/ă de anumite patternuri de comportamente sau răni psihologice care te-ar putea afecta încă.

 

Rolul de parinte: cum faci față schimbărilor?

În timpul sarcinii sau imediat după nașterea copilului, mulți părinți se simt compleșiți de schimbările din viața lor. Iată cum le poți gestiona eficient, astfel încât să te bucuri mai mult de noul capitol din viața de familie.

  • Informează-te

Informează-te corect despre ce înseamnă rolul de parinte, cu bune și cu rele. Cere părerea altor părinți, citește materiale pe această temă sau începe un proces de auto-explorare. Cu cât ești mai conștient/ă de realitatea vieții de parinte, cu atât anxietatea poate scădea.

  • Identifică-ți resursele 

Oferă un timp pentru a face o hartă mentală a resurselor tale. Poate ai rude sau prieteni dispuși să te ajute, poate simți că rezistența ta la stres este un puct forte. Indiferent ce simți că te va susține, este important să știi pe ce te poți baza ca să treci peste provocările rolului de parinte.

  • Caută ajutor profesional

Una dintre cele mai bune metode de a te pregăti emoțional pentru a fi mamă sau tată este ajutorul profesional. Poți începe o consiliere psihologică, un proces de psihoterapie sau un grup de dezvoltare personală. Sub îndrumarea unui psiholog, poți învăța ce înseamnă să fii parinte și cum să gestionezi schimbările într-un mod punctual pe situația ta.

 

Parentalitatea poate părea ceva ușor, firesc și satisfăcător, însă nu este totdeauna așa. Ceea ce te poate destabiliza emoțional este confruntarea cu aspectele mai puțin plăcute: lipsa timpului pentru tine, dificultăți în relație, presiune socială. 

Acestea sunt, însă, schimbări pentru care te poți pregăti și pe care le poți gestiona. Reflectarea la propriile tendințe de comportament și la istoria de viață  este un bun început pentru a deveni un parinte conștient.

ro_RORomână
Facebook Messengeer Whatsapp