fbpx

Ce este fericirea? Răspunsul vine de la sine, fără a-l căuta prea mult: poate un anumit moment trăit în trecut alături de o persoană dragă, o călătorie memorabilă, o întâlnire cu prietenii, o casă nouă, întemeierea unei familii, o promovare, maşina mult dorită, un câştig neaşteptat, o carte bună, gustul savuros al unui fruct, mirosul unei flori, al cafelei de dimineaţă sau poate doar mulţumirea de a te trezi mângâiat şi astăzi de sunetele dimineţii.

Pentru fiecare dintre noi fericirea poartă o semnificaţie a ceva ce am trăit şi ne-a rămas în “cutia” amintirilor plăcute, a ceva ce ne-am dori să ni se întâmple: dorinţe, visuri, idei, creaţii, viziuni de atins sau poate doar a fi trezit de atingerea vieţii.

Eu cred că răspunsul vine din interiorul fiecăruia dintre noi, tot ceea ce se află în exterior, în universul realităţii în care trăim, ne poate doar ajuta să conştientizăm ceea ce stă între noi şi adevărul din noi înşine, prin cunoaşterea dorinţelor şi a motivaţiilor care stau în spatele acestora, a mecanismelor care au condus la apariţia lor. Alfred Tennyson afirma că: ” Fericirea unui om nu constă în lipsa dorinţelor, ci în cunoaşterea lor perfectă.”

După părerea mea, orice gând, orice acţiune pe care o întreprindem are la bază o motivaţie de autodefinire, o nevoie de căutare exterioară a propriei identităţi, de validare ca persoană, de a fi “cineva”, de a ne demonstra ceva nouă înşine sau altora. Toate aceste nevoi resimţite în interior, odată realizate îşi pierd însemnătatea iniţială prin simplu fapt că nu oferă o satisfacţie durabilă, dar ne apropie de conştientizarea a ceea ce suntem prin înţelegerea a ceea ce nu suntem.  Acesta poate fi interpretat ca un punct de cotitură al vieţii, un moment de maturitate,  în care ne îndreptăm atenţia spre noi înşine, spre cine suntem cu adevărat. Aşa cum bine spunea Oscar Wilder :” Fii tu însuţi, oricine altcineva este deja luat.”

Cumva toate acestea mă duc cu gândul la Piramida lui Maslow, în care nevoile umane sunt ierarhizate iniţial pe cinci niveluri (fiziologice, de siguranţă, de dragoste şi apartenenţa, de stimă de sine şi de auto-actualizare), mai târziu fiind extinse pentru a include necesităţile cognitive şi estetice şi în final cele de transcendenţă.

1. Nevoi biologice și fiziologice – aer, alimente, băutură, adăpost, căldură, sex, somn etc. 

2. Nevoi de siguranță – securitate, ordine, drept, stabilitate, etc. 

3. Iubirea și nevoia de apartenență – prietenia, intimitatea, încrederea și acceptarea, primirea și dăruirea afecțiunii și iubirii.  Afilierea, fac parte dintr-un grup (familie, prieteni, locul de muncă). 

4. Nevoia de stimă – pe care Maslow o clasifică în două categorii: (i) respectul pentru sine (demnitate, realizare, stăpânire, independență) și (ii) dorința de reputație sau de respect față de ceilalți (de exemplu statutul, prestigiul). 

5. Nevoile cognitive – cunoașterea și înțelegerea, curiozitatea, explorarea, nevoia de semnificație și predictibilitate. 

6. Nevoile estetice – aprecierea și căutarea frumuseții, echilibrului, formei, etc. 

7. Nevoile de auto-actualizare – căutarea unei evoluţii personale și a experiențelor de vârf, aspiraţia către moralitate, creativitate, lipsa prejudecăţilor, acceptarea faptelor, realizarea potențialului personal, realizarea de sine.  Atingerea acelui punct de autocunoaştere conduce spre autenticitate, conştientizare şi asumarea rolului în viaţă, a misiunii personale în această lume.

Maslow definea aspiraţia omului către realizarea potenţialului personal ca o dorință „de a deveni tot ce este capabil să devină” (1987, p. 64).  Maslow nu a echivalat auto-actualizarea cu perfecțiunea.  Auto-actualizarea presupune  realizarea propriului potențialul. 

8. Nevoile  de transcendență – sunt  motivate de valori care depășesc sinele personal (de ex. experiențele mistice și anumite experiențe cu natura, slujirea altora, urmărirea științei, credința religioasă, experiențele estetice, experiențele sexuale, etc.).

Primele patru niveluri sunt cunoscute că nevoi deficiente, iar celelalte, situate în vârful piramidei, că nevoi în creştere.

Nevoile deficiente apar ca urmare a lipsei resimţite de către o persoană a cel puţin uneia dintre cele patru niveluri şi se spune că îi motivează pe oameni când nu sunt satisfăcute, altfel spus, o persoană nu simte nimic dacă aceste nevoi sunt îndeplinite, dar devine anxios dacă nu sunt.

De asemenea, motivația de a îndeplini aceste nevoi va deveni mai puternică cu cât sunt mai mult timp refuzate. De exemplu, cu cât o persoană este privată mai mult timp de mâncare, cu atât mai mult îi va fi  foame. Pe de altă parte, satisfacerea totală sau parţială a acestor nevoi nu atrage după sine sentimentul de împlinire, ci doar conduc la dispariţia lor, astfel se creează premisele apariţiei unor altor nevoi pe care simţim să le satisfacem în continuare şi anume nevoile în creştere. Acestea devin nevoile noastre majore.

Spre deosebire de primele, unde satisfacerea lor conduce la stingerea acestora, nevoile în creștere continuă să fie resimțite și pot deveni chiar mai puternice odată ce au fost angajate.

Nevoile în creștere nu rezultă dintr-o lipsă a ceva, ci din dorința de a crește ca persoană.  Odată ce aceste nevoi au fost satisfăcute în mod rezonabil, s-ar putea ajunge la cele mai înalte niveluri, cele de auto-actualizare şi transcendență.

 Fiecare persoană este capabilă și are dorința de a avansa în ierarhie spre nivelurile superioare.  Se poate întâmpla ca progresul să fie perturbat de o neîndeplinire a nevoilor de nivel inferior.  Experiențele de viață, inclusiv divorțul sau pierderea unui loc de muncă, pot determina o persoană să fluctueze între nivelurile ierarhiei.  Prin urmare, nu toată lumea se va deplasa prin ierarhie într-o manieră unidirecțională, ci se poate mișca înainte și înapoi între diferitele tipuri de nevoi. Maslow a remarcat că ordinea nevoilor ar putea fi flexibilă pe baza circumstanțelor exterioare sau a diferențelor individuale.  De exemplu, el a observat că pentru unii indivizi, nevoia de stimă de sine este mai importantă decât nevoia de iubire.  Pentru alții, nevoia de împlinire creativă poate înlocui chiar și cele mai elementare nevoi.

Maslow (1987) a remarcat, de asemenea, că „orice comportament tinde mai degrabă să fie determinat de mai multe sau de toate nevoile de bază simultan, decât de una singură” (p.71)

Indiferent de nivelul la care ne aflăm, motivarea este esenţială în procesul de autocunoaştere, fiecare are drumul şi ritmul lui de conştientizare a propriului potenţial. Destinaţia suntem NOI ÎNŞINE, drumul spre NOI depinde de alegerile noastre conştiente şi de bucuria cu care întâmpinăm viaţa. Atitudinea este în mâinile noastre, restul este doar Viaţa cu tot ceea ce are aceasta să ne ofere pentru a ne atinge potenţialul cu care fiecare suntem  înzestraţi.

Cum ne creăm propria fericire? Descoperind-o!

Fericirea stă ascunsă în fiecare zi a vieţii noastre şi aşteaptă ca noi să o descoperim. Unde găsim fericirea? În fiecare clipă trăită în autenticitate, atunci când gândurile, faptele, emoţiile şi dorinţele noastre se află în Armonie.

“ Happiness is homemade”

                                                                                                Psih. Nicoleta Olteanu

Surse:

https://www.simplypsychology.org/maslow.html
https://ro.wikipedia.org/wiki/Abraham_Maslow
https://www.psychologytoday.com/intl/blog/hide-and-seek/201205/our-hierarchy-needs
http://cuvintecelebre.ro/citate/autori/jim-rohn/
Facebook Messengeer Whatsapp